Amazone

manaus amazone brazilie

De legendarische Amazon is een van de raadsels van de planeet. ‘S werelds grootste rivierbekken, 2,5 miljoen vierkante mijl (6,5 miljoen vierkante kilometer), maar ook het grootste regenwoud van de planeet. De Amazone is een grote open-air kas van de wereldwijde evolutie en onopgeloste mysteries wiens ware potentieel grotendeels onbekend en onbenut blijft. Het is mogelijk om uren rond te vliegen boven het Amazonegebied en geen enkele breuk in een ‘groen tapijt’ te zien, behalve de bochtige rondingen van de rivieren in de regio.

Hoewel het niet de langste rivier ter wereld is, bestaat er geen twijfel over het Braziliaanse grondgebied, waar een tiende van de wereld 10 miljoen levende soorten leven. Binnen het Amazonegebied woont een schat aan leven meer dan elke andere plek op aarde, waaronder 500 zoogdieren, 175 verschillende hagedissen, 300 andere soorten reptielen, bomen van elke soort, en een derde van ’s werelds geïdentificeerde vogelsoorten. Miljoenen soorten blijven onontdekt.

Twee van de beste plekken om een ​​aantal van het ongelooflijke wild te zien is bij de Uakari en Anavilhanas Jungle lodges.

Hoewel de inheemse bevolking van de Amazone in deze regio voor eeuwen lang hebben gewoond voordat door Europese veroveraars voet is gezet, was de avonturier Francisco de Orellana in 1542 langs de Amazone rivier getrokken.

De regio Treasures bevat mineralen, oliën, dierlijke huiden, edelstenen, goud, smaragden en petroleum. Door de eeuwen heen, trok het veel internationale ontdekkingsreizigers naar dit uitgestrekte gebied en zijn natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen belangrijk voor de westerse beschavingen uitgevoerd in grote hoeveelheden door de jaren heen.

Vandaag de dag, is het groeiende bewustzijn van het belang van het regenwoud – zowel lokaal als wereldwijd – en de ontwikkeling van nieuwe benaderingen voor het beheer van tropische bossen bieden redenen voor hoop dat deze ongelooflijke regio zal worden gehandhaafd als een van de echte enorme natuurlijke paradijzen van onze planeet.

De regenwoud ondersteunt veel gemeenschappen van inheemse mensen die voor hun levensonderhoud en cultuur afhankelijk zijn van de duurzaamheid van het bos. Miljoenen soorten insecten, dieren, planten en andere organismen die deze tropische wildernis bewonen zijn van uitzonderlijke waarde voor de inheemse gemeenschappen en kolonisten die het gebied bevolken.

De meest bekende onder de planten is guarana. Bekend om zijn hoge cafeïnegehalte, de guarana drank geeft energie en helpt om de honger te verminderen. Ayuasca is een andere beroemde plant, die wordt gebruikt in spiritueel ontwaken en ceremonies worden uitgevoerd door de Shaman.

Een belangrijke rol in vele inheemse culturen wordt gespeeld door de plaatselijke sjamaan of medicijnman. De Sjamanen of Pajés (zoals ze in de Indiase taal bekend zijn), zijn niet alleen de medicijnmannen van de stammen en dorpen, maar zijn ook tovenaars en spirituele gidsen. De muziek, dans, legendes en mythen van de Amazone zijn een belangrijk onderdeel van de cultuur bij de lokale bevolking. Het ritmes van de Carimbó, siria en lundu zijn dansen die erg verleidelijk, lichamelijk en geestelijk zijn. Gedurende het hele jaar is het mogelijk om deze bij te wonen en deel te nemen bij de populaire festivals, zoals de Boi-Bumba, Marujada en Caire.

Van noord naar zuid zijn nieuwe kleuren en maatregelen volgens de geschiedenis van elk gebied. De mensen van dit land zit de smaak voor levendige dansen in de straten, en sensuele hete ritmes in hun bloed.

Reizen naar de Amazone kan met de boot vanuit en naar de stad Belem. Je zal dan zo’n 4 a 5 dagen onderweg zijn en in de meeste gevallen in je eigen hangmat slapen. Het is voor de meeste mensen makkelijker om te vliegen naar Manaus. Als je vanuit Nederland naar Manaus wilt vliegen start je bij Schiphol waar je ook gemakkelijk je auto kunt parkeren. De meest snelle optie is om met TAP Portugal te vliegen met een stopover in Lissabon en Belem. Vertrekken vanuit Dusseldorf kan een paar honderd euro p.p. goedkoper zijn. Je zal dan ook met TAP Portugal vliegen via Lissabon en Fortaleza in Brazilië. Meer informatie over vertrekken vanaf Schiphol en Dusseldorf vind je op Vliegen & Parkeren.