Pantanal

pantanal brazilie tourMato Grosso is de derde grootste staat in Brazilië met meer dan 900.000 km2 en binnen het gebied liggen drie grote en verschillende eco-systemen: Savannah of Scrubland, domineert het geheel van de Braziliaanse Centrale Plateau en aangrenzende gebieden; het Amazonewoud, gelegen in het noorden van de staat, waar een van de grootste inheemse reserves van het land ligt – de Xingu National Park – en, ten slotte, in het zuidwesten van de staat wordt gevonden de immense sedimentaire vlakte deel van de Silver (Platina) Basin, de Matogrossense Pantanal, een fascinerende ecologische heiligdom.

Cuiaba, de hoofdstad van de staat gesticht aan het begin van de 18e eeuw als gevolg van de mijnbouw, is gelegen in het geodetische centrum van Zuid-Amerika. Strategisch gepositioneerd op de convergentie van drie biosfeer (Savannah, Amazon en Pantanal), maakt het het beste uitgangspunt voor expedities naar een van deze fantastische en fascinerende werelden.

De Pantanal Mato Grosso is een uitgestrekte vlakte van ongeveer 230.000 km2 en het gebied bezet grondgebied van Brazilië, Bolivia en Paraguay in het hart van Zuid-Amerika. Deze sedimentaire vlakte is nog steeds geologische formatie ondergaat en zo wordt beïnvloed door de twee cycli. Tijdens het natte seizoen (november-april), wordt de regio overspoeld als gevolg van het overlopen van de vele waterwegen (rivieren, meren en beken), die de Silver Basin vormen: dit is de tijd van een explosie van kleuren in de rijke flora . De dieren, vooral de zoogdieren, kijk voor capões – beboste mounds- waar ze in deze periode onderdak. In het droge seizoen (mei tot oktober), de regio presenteert kleine meren, waarvan er vele vaste plant, die de bron van voedsel voor een grote verscheidenheid aan dieren, waaronder trekvogels vormen de verschillende delen van de planeet vormen.

Ongeveer 700 soorten vogels; 100 van zoogdieren; 80 van reptielen; 240 van de vis, alsmede een groot aantal ongewervelde dieren nog niet geclassificeerd, vormen de rijkste verscheidenheid aan fauna te vinden in de Amerika’s. Aan de rand van de Braziliaanse Centrale Plateau staat de mystieke Chapada dos Guimaraes, een gebied van bijzondere topografie, op een hoogte van 650m. Rotsformaties van verschillende geologische tijdperk en fossielen van mariene afzettingen uit het Devoon periode, evenals reptielen van het Mesozoïcum periode, illustreren de verschillende fasen geolocial deze regio is op een punt op gelijke afstand van de Atlantische en de Stille Oceaan en zijn de through.Situated waterscheiding tussen de Amazone en Silver bekkens, werd het gebied gebruikt door de paleoindians tijdens hun omzwervingen door Zuid-Amerika, het verlaten van verschillende merken, alsmede de resten gevonden in de archeologische sites.

Een van de meest majestueuze emergent rotsformaties in de wereld is vandaag de dag de bron van verschillende rivieren die, aflopend in watervallen, hun weg naar de Pantanal te vinden.